ETPU - ENGINEERING COMFORT

Så revolutionerade ETPU-sulan skyddsskobranschen.

ATHELETE INSPIRED, WORKER APPROVED

Yrkeshantverkare utsätter ofta kroppen för samma påfrestningar som elitidrottare. De hanterar tuffa och repetitiva uppgifter, och deras kläder och utrustning har enorm betydelse både för deras prestation och för deras hälsa. Det var den här insikten som fick oss att utveckla skor med samma högteknologiska material – expanderad termoplastisk polyuretan, eller ETPU – som elitidrottare använder för att orka mer och prestera bättre. Det här har revolutionerat hela vår bransch, och sedan vår lansering av Solid Gear Revolution 2017 erbjuder vi numera inte bara en enda modell, utan flera olika. Vilket gör oss marknadsledande.

Vi tittar närmare på teknologin, egenskaperna och våra olika modeller.

VAD ÄR ETPU?

När vi pratar om ETPU beskriver vi det som en ”trampolineffekt”, ”energiomvandling” eller ”mer studs i steget”. (Jo, faktiskt.) Men vad är det, och hur tillverkas det?

Sedan 50-talet har flera varianter av plastskum utvecklats, men när ETPU lanserades 2010 blev det direkt en favorit inom löpning tack vare sin elasticitet och fjädring – samma egenskaper som gör materialet perfekt för oss. För att skapa ETPU behandlas råmaterialet TPU med värme och tryck, så att de små pärlorna expanderar till små ”bönor”, eller slutna celler, med en kärna av luft. Som partikelskum genomgår materialet nu en industriprocess i flera steg där det gjuts till valfri form, densitet och storlek, till exempel mellansulor i skor. Varje ETPU-sula från Solid Gear består av tusentals sådana ”bönor”. De kan liknas vid små kuddar som var för sig och tillsammans får varje steg att kännas lätt och fjädrande. Fördelar med TPU

TPU (termoplastisk polyuretan) är en elastomer med en blandning av gummi och plast som används inom alla områden där man vill ha en kombination av låg vikt, prestanda och slitstyrka. Materialet är extremt mångsidigt. Det är tåligt, beständigt mot olja och fett och återgår till sin ursprungliga form och storlek även om det böjs, vrids, dras ut eller trycks ihop. Hårdheten kan anpassas, från mjukt och gummiliknande till en konsistens som liknar hårdplast. Man kan välja transparent eller färgat, med en mjuk yta eller en struktur som ger bättre grepp. Och användningsområdena är precis lika omfattande – från medicinska hjälpmedel, sportutrustning, verktyg, våtdräkter och stretchkläder till 3D-utskrifter och skor.

1 / 5

MER STUDS I STEGET

Fötterna är kroppens främsta stötdämpningssystem. Men för att de ska hålla ett helt liv behöver de få hjälp av skor i starka och hållbara material som presterar under lång tid. I tester visar ETPU betydligt bättre resultat jämfört med traditionellt partikelskum som EPP, EVA eller EPE. Fjädringen är betydligt bättre, belastningsresponsen är mycket högre och du får en effektivare dämpning, och de här funktionella egenskaperna håller bättre över tid. Sulans förmåga att återgå till sin ursprungliga form direkt efter belastning gör att du kan arbeta med högre komfort. Du kan jobba säkert, med stil. I skor som håller längre. ETPU tål inte bara tuffa tag, utan behåller även sin stretch och höga fjädring i temperaturer mellan -20 och +40 °C. Perfekt för såväl sommar som vinter, med andra ord.

KOMFORT ÄR DEN NYA SÄKERHETSASPEKTEN

Spiktrampskydd, halkskydd och tåhätta är funktioner som skyddar dig från faror i omgivningen. Men arbetsskador handlar om mycket mer än krossade tår. Trötthet, blåsor och värk i rygg och knän kan kännas som mindre problem i början, men kan snabbt förvandlas till stora besvär med allvarliga konsekvenser. Det kan i slutändan leda till sjukskrivning, projektförseningar, produktivitetsminskning och förlorad inkomst. Dina skor är din första försvarslinje. Genom att investera i bekväma skor skyddar du inte bara dina fötter, utan hela din kropp från långvariga skador. Det handlar lika mycket om hälsa som om ekonomi.

Efter att vi lanserade vår första ETPU-sula har några av våra konkurrenter följt efter. Men som första tillverkare i Europa har vi större erfarenhet och fler alternativ. Hos oss behöver du inte välja mellan komfort och utseende. Det finns en sko för just ditt yrkesområde, oavsett om du föredrar grönt eller gult, blått eller orange. Det är precis vad Wired for Progress betyder – att alltid ligga steget före.